Търсене в този блог

петък, 23 юли 2010 г.

0028: Червен пипер

(Sherven piper)


Червеният пипер е прекрасна подправка. Получава се от сушени червени чушки или чушлета които се смилат или счукват на прах. Има много сортове чушки от които се прави червен пипер. Той е традиционна българска подправка.


фотоизточник: images.google.com

Придава на ястията сладникав аромат. Ароматът на червения пипер се отделя напълно при термична обработка, но тя трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в него прегарят и вкусът му става горчив.

Червеният пипер най-общо се разделя на два вида
- лютив червен пипер
- сладък червен пипер.

Лютивият червен пипер
(чили, кайен) се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове и подправкови смеси. Полулярен е в мексиканската и индийската кухня.

Сладкият червен пипер
се получава от сладки червени чушки и придава на ястията леко сладникав вкус. Червеният пипер оцветява ястията в приятен оранжев до керемиден цвят. Понякога се използва за поръсване на различни продукти, но тогава ароматът му не се освобождава напълно и постигнатият ефект е повече естетичен, отколкото вкусов.

Най-важната съставка на сладкият червен пипер е капсицинът, който му придава характерния вкус. Съдържа доста калиеви и магнезиеви соли.

Червеният цвят се дължи на едно каротиноподобно вещество. Когато се консумира в големи количества, може да причини оранжево оцветяване на дланите на ръцете и стъпалата на краката.

Червеният пипер стимулира отделянето на храносмитателни сокове, но може и да раздразни лигавицата на храносмилателните органи. Трябва да се избягва от болни с възпалителни заболявания на храносмилателната система и хемороиди.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
© 2010,Биляна Илчева - избрал и публикувал, All rights reserved!