Търсене в този блог

петък, 23 юли 2010 г.

0027: Ориз

(Oriz)

Отглеждането на ориз у нас има 400 годишна история. В съвременни условия то се извършва в специални съоръжения — оризища.

Въпреки, че отглеждането на ориз в условията на България е скъпо мероприятие, през периода 1944–1975 г. площта му нараства от 60 хил. дка на 170 хил. дка, като най-голям производител е била Област Пловдив, следвана от Пазарджишка,

фотоизточник: images.google.com

Старазагорска и Ямболска области. След реституцията на земята площта на оризищата рязко намаля.

Все още качествата на това растение не са достатъчно оценени както от масовия консуматор, така и от спортуващите. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са главният енергиен източник за организма.

Предубеждението, че съдържащото се в ориза нишесте е причина за трупане на подкожна мазнина, просто е неоснователно. Когато човешкото тяло е натоварено интензивно, то използва за покриване на енергийните си нужди основно въглехидрати.

Разбира се най-подходящ е кафявият ориз, който отдавна вече се продава на българския пазар. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром.

Защо оризът,особено кафявият,е толкова подходяща храна, дори за хора на строга диета?Той е с много нисък гликемичен индекс, тоест бавно се абсорбира и има умерено въздействие върху покачването на кръвната захар.

Щом трябва да контролирате теглото си, за вас е по-добре да изберете високовъглехидратни храни, а кафявият ориз е изключително подходящ.

Има само един недостатък в сравнения с белия ориз - приготовлява се значително по-бавно, но нали знаете, че има хладилници.

Можете да сварите и по-голямо количество, тъй като в обработен вид и поставен в хладилник, кафявият ориз може да издържи 6-7 дни, без да промени качествата си.

За разлика от белия ориз, който се вари 15 минути, кафявият се нуждае от 45-50 минути, за да омекне напълно. Процедурата е бавна, но оправдана.

Оризът се използва в кулинарита. Съществуват много български рецепти с ориз.

------------------------------------------------------------------------------------------------

© 2010,Биляна Илчева - избрал и публикувал, All rights reserved!