Търсене в този блог

вторник, 5 януари 2016 г.

0034: Сол

Освен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта се използва и за консервация на риби и меса. В науката за храната и храненето вкусът "солено" се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата. Останалите четири вкуса са: сладко, горчиво, кисело и "безвкусно", т.е. "неопределим вкус" (много особено вкусово усещане след консумация на глутаминова киселина).

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол. В днешни дни обаче солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

Химична формула: NaCl
Функции: доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътре клетъчното налягане и съдържанието на вода.

Ефект: свръх консумацията на натриев хлорид води до увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води до отоци и повишено кръвно налягане.

Калиева сол

Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол. Целта е да се балансира водния баланс в човешкото тяло.
Химична формула: KCl
Функции: внася калий в организма, а той от своя страна балансира клетъчното налягане заедно с натрия и калция.

Ефект: вложена в комбинирана сол (66% калий, 33% натрий) и диета с високо съдържание на натрий, калиевата сол балансира водния баланс на приемащия я. В самостоятелен прием тя има диуретичен ефект, т.е. води до загуба на вода и калций с урината.
В свръх дози приемът на калиева сол е опасен, тъй като може да доведе до живото застрашаващи състояния: обезводняване, масирани мускулни крампи и инфаркт.

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания.
Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото. Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.
Химична формули: KI или NaI
Ефект: внася йод и калий или натрий в организма

Флуорирана сол

Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика. Флуоридът е важен за здравето на зъбите.
Ето защо в повечето страни с не флуорирана питейна вода, влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.
Химична формула: KF или NaF
Ефект: внася флуор и калий или натрий в организма
Дозировка за подрастващи и възрастни: Научните среди в света са сериозно разединени относно точните количества флуор, който трябва да се приема от различните хора.
Разликите са не само по отношение на средната дневна доза, но и по отношение на токсичната и смъртоносната доза на флуоридите. Ето защо ще се въздържа да публикувам точни стойности.

В България флуорирането на водата е практика при водоснабдяването на населени места, ето защо не се наблюдава дефицит или недостиг на флуор. Допълнително от това вещество има в почти всяка паста за зъби.
------------------------------------------------------------------------------------------
© 2010,Биляна Илчева - избрал и публикувал, All rights reserved!